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Scott J. Bloch

Special Counsel

U.S. Office of Special Counsel
1730 M Street, NW, Suite 300
Washington, D.C. 20036

Re: OSC File No. DI-07-1292

Dear Mr. Bloch:

Enclosed is a copy of the Office of the Inspector General (OIG)
report entitled, OIG Report On Allegation of Overpayment for Prisoner
Medical Services by United States Marshals Service Employee. The Office
of Special Counsel (OSC) referred this matter to Attorney General Alberto
R. Gonzalez on May 9, 2007. In that letter, you requested that the
Department of Justice investigate an allegation by the Administrative
Officer for the Northern District of Indiana of the United States Marshals
Service (USMS), that the USMS had paid the medical expenses of
prisoners at rates in excess of those permitted by federal law. Attorney
General Gonzales delegated his authority to review and sign this report
to the OIG.

The enclosed report summarizes the results of our investigation,
which did not substantiate the allegation.

If you have any questions about the enclosed report, please contact
Martha Hirschfield, Attorney Advisor, at 202 616-0640.

Sincerely,
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Glenn A. Fine
Inspector General
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Introduction

On May 9, 2007, the Office of the Inspector General (OIG) received a
whistleblower disclosure from the United States Office of Special Counsel
(OSC). The referral forwarded allegations by a United States Marshals Service
(USMS) employee that she had been instructed by USMS officials to pay more
than Medicare rates for medical services provided to a detainee housed in a
Federal Bureau of Prisons (BOP) facility. The complainant alleges that this
payment violated 18 U.S.C. § 4006, which limits the amount the USMS may
pay for medical services provided to individuals in its custody to the amount
that would be paid for similar services under the Medicare program. The OIG
conducted a review to determine if the USMS had violated the statute in
making this and similar payments.

In conducting our review, we interviewed the complainant, officials from
the USMS Office of Interagency Medical Services, and representatives from the
BOP and the Office of the Federal Detention Trustee (OFDT).! We also obtained
and reviewed USMS documents relating to the payment of prisoner medical
claims, including internal USMS policies and memoranda between the USMS
and the BOP and the OFDT.

We confirmed that in this and other instances, the USMS has paid more
than Medicare rates for medical services provided to detainees housed in BOP
facilities. However, we concluded that these payments were consistent with
USMS policy, that this policy was issued in reliance on a USMS legal opinion
that such payments do not violate federal law, and that the legal opinion
appears to be reasonable.

Background

The USMS is responsible for housing and transporting individuals who
are placed in federal custody until they are either acquitted or sentenced.
Such individuals are generally referred to as detainees. Because the USMS
‘does not maintain detention facilities of its own, it places detainees in state or
local facilities pursuant to intergovernmental agreements, in private facilities
pursuant to contract, or in BOP facilities, where individuals who have been
convicted and sentenced of federal crimes are housed. The majority of USMS
detainees are housed either in state or local jails or in private facilities.

The USMS is generally responsible for ensuring that detainees receive
necessary medical care and for paying for such care.

1 The OFDT was created in fiscal year 2001 to manage the Department of Justice’s
detention resources and coordinate its detention activities.




Medical care for detainees housed in BOP facilities is generally provided
in the same manner as medical services to the wider prison population — either
through in-facility medical centers or by outside providers pursuant to
contracts between the providers and the BOP. According to both USMS and
BOP officials, the USMS has historically relied on these BOP contracts to
obtain medical care for detainees housed in BOP facilities and has paid the
contractual rate for such services.

As noted above, 18 U.S.C. § 4006(b) limits the amount that the USMS
may pay for medical services provided to detainees in its custody. Specifically,
the statue provides that:

Payment for costs incurred for the provision of health care items
and services for individuals in the custody of the United States
Marshals Service . . . shall be the amount billed, not to exceed the
amount that would be paid for the provision of similar health care
items and services under the Medicare program. . . .

(emphasis added).2 The statute does not limit the amount that may be
paid for medical services provided to individuals in BOP custody.
According to USMS officials, Section 4006(b) was enacted in 1999 at the
behest of the USMS.

The complainant alleged that the USMS violated Section 4006(b) by
paying more than the Medicare rate for medical services provided to a
detainee housed at the BOP’s Metropolitan Correctional Center (MCC) in
Chicago, Illinois. BOP has a contract with Medical Development
International (MDI) to provide comprehensive medical services to MCC
Chicago prisoners, and the medical services at issue were provided

‘pursuant to this contract. MDI billed the USMS $28,374 for the medical
services it provided. Although this rate was consistent with the contract
rate, the Medicare rate for such services was $13,576.

The complainant also submitted copies of invoices that had been
submitted to the USMS between March 2006 and March 2007 for medical
services provided to other MCC Chicago detainees. In each of these instances
the amount billed was consistent with the BOP contract rate but exceeded the
Medicare rate for similar services.

2 The original statute provided that the USMS should pay no more than the lesser of the
Medicare or the Medicaid rate. The statute was amended in 2006 to refer only to the Medicare
rate. Pub. Law 109-102, 119 Stat. 3114 (2006).




In 2001, the USMS requested from its OGC an opinion as to whether
Section 4006(b) prohibits the USMS from making payments to BOP contractors
in excess of Medicare rates for health care items and services provided to
detainees housed in BOP facilities. In an opinion issued on October 25, 2001,
the USMS OGC opined that the statute does not apply in such circumstances.
First, the OGC reasoned that the statute is inapplicable because detainees
housed in BOP facilities are in the primary custody of BOP for purposes of
receiving medical care. Second, the OGC concluded, that even if such
detainees are considered to be in USMS custody, the statute would still not
apply because the services at issue are not “similar” to Medicare services.
Specifically, the BOP contractors provide such additional services as
scheduling hospital and doctor appointments, consolidation of bills, the
establishment of a comprehensive network of health care providers, and
security procedures that are simply not covered by Medicare rates.

Based on this opinion, the Director of the USMS reported to the Director
of the BOP in December 2001 that the USMS was authorized to pay contract
rates for medical services provided to detainees housed in BOP facilities. With
regard to medical bills for detainees housed in BOP facilities, current USMS
procedures instruct employees to pay such bills once they verify that the
charges apply to a USMS detainee and that the rate is consistent with the
contract rate. In contrast, employees are instructed to pay no more than the
Medicare rate for services provided to detainees held in state or local jails or in
private facilities.

Analysis

We reviewed the invoices provided by the complainant related to the
payment of medical bills for care provided to detainees housed at MCC
Chicago. We confirmed that in each instance the billed rate was consistent
with the rates provided for in the BOP contract, but in excess of the Medicare
rate.

We also reviewed the USMS policy regarding the payment of such
medical costs and concluded that it authorized the payment of the BOP
contract rates. We further determined that this policy is based on a legal
opinion issued by the USMS OGC in October 2001, which concludes that
Section 4006(b) does not limit payments for medical services provided to USMS
detainees housed in BOP facilities because such detainees are in BOP custody
and because the services provided under the contracts are not similar to
covered Medicare services. The USMS OGC'’s opinion appears to us to have a
reasonable basis. Accordingly, we concluded that the evidence did not show
that the questioned payments were made in violation of law, rule, or regulation.
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MEMORANDUM TO: Lydia K. Blakey
Acting Assistant Director
risoner Scrvices Division

FROM: uerbach

chng Gcne.ral Counsel

SUBJECT: Applicability of the 1.8 Marshals Service (USMS) Medicare Rate
Statute to USMS Prisoncrs Housed jn Buyeau of Prison Facilities

You have asked our opinion as to whether 18 U.S.C. § 4006(b) prohibits the U.S,
Marshals Service (USMS) from making payments to the Burean of Prison (BOP) or to BOP
contractors for health care items and services provided by the BOP through outside providers for
USMS prisoners housed in BOP facilities where those payments exceed the Medicare or
Medicaid ratcs for similar services.

As you know, under 18 T1.S.C0. § 4006(h), Congress requires the USMS, the Federal
Bureau of Investigation (FBI), and the Immigration and Naturalization Service (INS) to pay no
more than the “amounts that would be paid for the provision of similar health care items and
services™ under the Medicare or Medicaid programs for medical items and scrvices for prisoners
. inits custody. The statute does not apply to prisaners in the custody of BOP. Thus, in
determining whether this statute applies, one must determine whether the prisoner is in the
“eustody” of one of the narned agencies, and whether there are “similar health care items and
services™ covered under Medicare or Medicaid.

I. Custody

The majority of USMS prisoners {those who are pre-trial or sentenced awaiting
designation and transportation 1o a BOP facility to serve sentence) are housed in either state or
local jails, or private jail facilities. 18 U.S.C § 4013(a)(2) authorizes the USMS to pay for the
medical services of such prisoners in these non-Federal institutions. Thus, there is no doubt that
USMS prisopers housed in statc or local jails, or private jail facilities are in the “custody” of the




S

USMS for purposes of 18 U.8.C. § 4006(b).

However, USM$ prisoners (pre-trial inmates, sentenced awaiting designation and
wansportation, or held on a writ) who are housed by the USMS in BOP facilities are, in our
opinion, in the primary custody of BOP for purposes of care, including all in-house medical carp
and outside wedical care, ‘|'hat is, 18US.C. § 4042(a)(2) provides that the BOP “shall provide
suitable quarters and provide for the safekeeping, care, and subsistence of all persons charped
with or eonvicted of offenscs agaiisi the United States, or held as witnesses or otherwise.”

§ 551,100. BOP staff mMay supervise a pre-trial inmatc as if leld in “custody”. 28 CF.R.
§ 551.105. BOP staff shall provide the pre-trial inmate with the same level of basic medical care
provided convicted inmates. 28 C.F.R. §351.114. '

Pursuant to the 1993 Memorandum of Understanding (MOU) between the ROP and the
LISMS, the BOP is responsible generally for the care of pre-trial inmates and sentenced
prisoners awaiting designation held in BOP facilities. While the USMS is financially
responsible for payment for all outside medical care for pre-trial prisoners or prisoners awaiting
designation under the MOU, the BOP js responsible for arranging all in-house and outside -
medical care and for assuring that all necessary medical care in provided. Moreover, BOP wil]
transport the pre-trial prisoner or sentenced prisoner awaiting designation to 2 medical
appointment/visit outside the BOP facility when necessary, although the USMS will arrange for
necessary guard services.! :

Thus, while the USMS ig financially responsible under its appropriations for outside
medical expenses for USMS prisoners held in BOP facilities, we believe that for all practical
purposcs, while those prisonets are held at ROP facilities, they should be considered in the
“eustody” of BOP for purposes of outside medical care. The BOP arranges for the outside
medical care, and its own doctors maintain liaison with the outside providers in f8suring
sontinuity of treatinent onice the prisoner is returned to the BOP facility, BOP remains '
responsible for the medical treatment of these prisoners at all times,

18 U.5.C. § 4006(b) does not limit payment for medical items and scrvices for prisoners
in the custody of BOP (or for that matter in the joint custody of BOP. and USMS). Congress
allows BOP to pay more than Medicare or Medicaid rates for medical care of prisoners in ROpP

‘ ! This arrangement was modified, on a pilot basis, to delegatc 10 BOP all of the financial
and operational responsibility for pre-trial prisoners or sentenced prisoners awaiting designation
who are housed in BOP facilities in Miami, New York City, and Oklahoma and the BOP
Medical Referral Centers in Butner, North Carolina, Carswell, Texas, Devens, Massachusetts,
Forth Worth, Texas, Lexington, Kentucky, Rochester, Minnesota, and Springfield, Missouri,

medical items and services and guard services for these prisoners, BOP and USMS are currently
negotiating to extend this arrangement to all BOP faeilities,




statute to any prisoner in the custody of the Attorney General. See 18 U.S.C. § 751 (escape
statute). Thus, since BOP is ultimately responsible for the medical care of all prisoners in BOP
facilities and for arranging outside mcdical care, we believe that the payment arrangements of
BOP are applicable to USMS prisoners housed in BOP facilities not the 18 U.S.C. § 4006(b)
rules applicable to the USMS prisoners housed in state, local, or private jails. We believe this to
be so even if the USMS is providing incidental guard support at the outside medical provider
since this fact alone is indeterminate, e.g., when the doctor visit or hospitalization is brief the
USMS may not provide guards, and ultimately the outside medical guards for these prisoners
will be provided entirely by the BOP.

By regulation, BOP is charged with providing the same level of medical services to these
prisoners that it provides its convicted inmate population. BOP has negotiated requirements type
hospital and health care provider contracts for all of its prisoners, those convicted and serving
sentences and those who are pre-trial or awaiting to be transported to a facility. While some of
these contracts offer rates at or below Medicare rates, some contracts are 15 to 45 per cent above
Medicare rates. BOP iz not required by 18 U.5.C. § 4006(b) or any other Jaw to limit paymenis
for prisoners in its facilities to the lesser of Medicare or Medicaid rates and this prohibition can
not be the governing law for these contracts or any prisoners cared for under these contracts.

Even if these prisoners under these circumstances, were deemed to be in the “custody”™ of
the USMS for purposes of 18 U.§.C. § 4006(b), this statute does not limit payment for “health
care items and services”that Medicare or Medicaid would simply not cover. The BOP hospital
and health care provider contract bills include services that are not covered by the Medicare or
Medicaid programs. The BOP contract vendors provide the additional services of scheduling
hospital and doctor appointments for prisoners, consolidation of bills so that the agency will
receive onc consolidated bill for each prisoner, bill repricing services that evaluate and reprice
sach bill at the Medicare ate, the establishment of u vomprehsisive network of health care
providers for these prisoners, and the provision of additional internal security procedures in
addition ta the BOP ar TISMS guards at the hospital. These arc not “similar’” services that are
normally paid for under Medicare or Medicaid.

The BOP contract vendors’ bills, however, do not itemize Medicare covered and non-
Medicare covered items and services. For the BOP vendor contracts where total contract
payments are below Medicare rates, the BOP is ublaining Medicare items and services well
below Medicare rates. However, for thosc BOP vendor contracts where contract payments
execed Medicare rates, it is likely that the payments abave Medicare are attributable to non-
Medicare covered items and services provided (o these prisoners. Therefore, at the very least,
the identifiable portions of each bill that represent these non-covered health care items and
services are not limited to Medicare or Medicaid rate.
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For the reasons stated above, we believe that 18 U.S.C. § 4006(b), which applies to the
USMS, FBI, and INS, does not apply to payments made to BOP ot under BOP hospital or health
carc provider contracts for pre-trial prisoners or sentenced priconere awaiting designation (or
held on a writ) who are housed in BOP facilities. These prisoners are in the primary custody of
BOP. The health care of those prisoners is the primary responsibility of BOP and is provided
under contractual arangements entered by the BOP. These BOP contracts are entered under
competitive procedures and price is determined to be reasonable, although that price is not
required to be the lesser of amounts that would be paid for similar items and services under the
Medicare or Medicaid programs. Therefore, the medical care payment law applicable to BOP
should govern and the USMS may either reimburse BOP or pay the BOP contractor dircetly for

these payments. Mareover, even if 18 U.5.C. § 4006(b) applies to these prisoners, the services
provided under the BOP hospital and health care provider contracts that are not “similar’ items

and services that are covered under the Medicare and Medicaid programs are not limited to
Medicare and Medicaid rates.

If you have any questions, plcase call me or Gerald L. Elston, Senior Associate Genersa]
Counsel on 202-307-9054.




