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1730 M Street, N.W., Suite 300
Washington, D.C. 20036-4505

February 13, 1996

This letter is in response to your request for clarification as to when an employee
becomes a "candidate" for Hatch Act purposes. You expressed particular interest in
"testing the waters" activities.

The Hatch Act Reform Amendments of 1993 (5§ U.S.C. §§ 7321-7326) generally
permit most federal employees to actively participate in partisan political management
and partisan political campaigns. However, a covered employee may not be a
candidate for public office in a partisan election, i.e. an election in which any
candidate represents, for example, the Democratic or Republican party.

Historically, the Civil Service Commission held that the prohibition against
candidacy in a partisan election extended not merely to the formal announcement of
candidacy, but also to the preliminaries leading to such announcement and to
canvassing or soliciting support or doing or permitting to be done any act in
furtherance of candidacy. Consequently, engaging in the following types of activities
directed toward candidacy would violate the Hatch Act: taking the action necessary
under the law of a State to qualify for nomination for election, soliciting or receiving
contributions or making expenditures, giving consent to or acquiescing in such activity
by others on the employee’s behalf, meeting with individuals to plan the logistics and
strategy of a campaign, circulating nominating petitions or holding a press conference
concerning one’s candidacy.

In your letter you pose two questions that address "testing the water" activities.
Those questions and our answers follow.

(1) Could an employee commission a company to hold focus groups and to
conduct a poll of constituents, both on an anonymous basis?
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Commissioning a company to conduct focus groups to poll constituents on what
issues are important to them would be permitted. Polling constituents specifically on
such things as recognition of, or feelings toward, the employee as a candidate would
not be permitted.

(2) Could an employee personally ask these questions or have an uncompensated
colleague do so?

The Act would not prohibit the employee from leading a focus group that
addresses issues of concern to the community. However, the employee would be
prohibited from leading such a group if the intent is to receive information on the
employee’s potential as a candidate.

If an employee makes the decision to run for public office, and does not engage
in any activities, such as the ones listed above, the employee would not violate the
Act by engaging in informal discussion about the decision prior to resigning from
their federal position. :

Please call Karen Dalheim at (202) 653-7183 if you have any questions.
Sincere
£ )
l—

Ralph B. Eddy
Senior Trial Attorney



